Bu haber kez okundu.

Yer fıstığının sağlığa iyi gelen muhteşem faydaları nelerdir?

SİLİFKE-TUNAHAN SARI(EKL)Yer fıstığı; badem, kaju ve ceviz ile aynı miktarda kaloriye sahip olmasına rağmen daha fazla protein içerir. İyi bir lif ve yağ kaynağı olan yer fıstığı 30’dan fazla esansiyel vitamin ve mineral de ihtiva eder. Yer fıstığı içindeki yağların çoğu, LDL (kötü) kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilecek kalp için birçok fayda sağlayan sağlıklı tekli ve çoklu doymamış yağlardır.

Peki, yer fıstığının sağlık için diğer faydaları nelerdir? Yer fıstığı nasıl yenirse daha faydalı olur? Kavrulmuş yer fıstığı faydalı mı? Yer fıstığı ezmesini nasıl yenmeli? Yer fıstığının yan etkileri nelerdir?

2017'de Harvard Üniversitesi'nde yapılan çalışma, haftada 2 veya daha fazla porsiyon yer fıstığı yiyenlerin kardiyovasküler hastalık riskinde yemeyenlere kıyasla yüzde 13 azalma olduğunu ortaya koydu. 2017 Avrupa Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre de yer fıstığı dahil kabuklu yemiş yiyenlerin daha az kilo aldıkları ve 5 yıllık çalışma süresi boyunca yemeyenlere oranla yüzde 5 daha düşük kilolu veya obez olma riski altında oldukları belirtilmiştir.

Yer fıstığını üzerindeki kırmızı kabukla tüketilmesi önemli!

Yararlı antioksidanlar ve fitokimyasallar en çok yer fıstığının ince, kâğıt gibi derisinde yoğunlaşır. Bu nedenle sağlık için birlikte yemek daha iyi olabilir. Çiğ veya kuru kavrulmuş olarak tercih edilebilir.

2 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi de günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 14’ünü karşılar, bu da kemik yoğunluğu oluşturmaya katkı sunar. Ayrıca diyabet ve inme riskini azaltabilir. Fıstık ezmelerinde şeker ilavesiz olanlar tercih edilmelidir. Günde 1 avuç yer fıstığı veya 1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi yiyerek sağladığı yararlardan faydalanabilirsiniz.

Yer fıstığının yan etkileri nelerdir?

Fıstık proteinin ciddi bir alerjen olduğu unutulmamalıdır. Yer fıstığı bazen aflatoksin üreten bir küf türü tarafından kontamine olabilmektedir, sebebi yer fıstığının saklama koşullarıyla alakalıdır.

Özellikle tropik bölgelerde sıcak ve nemli koşullarda artmaktadır. Herhangi bir aflatoksin zehirlenmesinde iştah kaybı, gözlerde sarılık görülür, ciddi vakalarda karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine yol açabilmektedir.Yer fıstığı besin emilimini bozan fitik asit içerir. Fitik asit yenilebilir tohumlarda, kabuklu yemişlerde, tahıllarda ve baklagillerde de bulunur. Fazla fitik asit alımı demir ve çinko emilimini azaltır. Genellikle dengeli beslenenlerde ve düzenli olarak kırmızı et tüketenlerde endişeverici bir durum değildir. Ana besin kaynağınız tahıllar ve baklagillerse demir ve çinko emilimini azaltacağından yer fıstığı tüketimine dikkat edilmelidir.

EN KOLAY LEZZETLER

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol