Safran nedir, faydaları nelerdir?

Asıl vatanı Güneybatı Asya olan Safran İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilen dünyanın en pahalı baharatlarından biridir. Kimya ve ilaç sanayide kullanımının yanında parfüm ve kumaş boyası olarak kullanılır.

Mutfakta baharat olarak ise kendine özgü keskin tadı ve kokusu ile yemeklere sıra dışı bir lezzet katar. Baharat olarak altın sarısı rengi ile özellikle Arap mutfağında kullanılan safran, Anadolu mutfağında yemeklerden ziyade ilaç olarak kullanılırdı.

Günümüzde Orta Asya, Avrupa, Hint, İran ve Fas mutfaklarında halen yaygın olarak kullanılırken Anadolu yemek kültüründe nadiren kullanılıyor.

Safranda bulunan vitamin ve mineraller

Üzerine bilimsel çalışmalar yapılan ve dünyanın en değerli bitkilerinden biri olan safran, geçmişten günümüzde halk hekimliğinde ilaç olarak kullanılırdı. İçerdiği manganez, bakır ve çinko gibi mineraller ile sağlık acısından oldukça önemlidir.

Karbonhidrat açısından zengin formülü ile A, C ve B grubu vitaminlerini içeren safran aynı zamanda kalsiyum ve demir acısından oldukça zengin bir baharattır.

Safranın faydaları nelerdir?

  • Özellikle içerdiği zengin vitamin ve mineraller ile grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı ateş düşürücü ve enerji verici bir etkiye sahiptir. Soğuk algınlığının yanında akciğer hastalıklarına karşı koruyucu olan safran; astıma ve bronşite karşı etkili bir ilaç olarak kullanılır ve kalp rahatsızlıklarına karşı kalbe kuvvet verir.
  • Halk arasında bilenen bu faydalarının yanında ABD'de yapılan bilimsel çalışmalar sonunda safranın obeziteye iyi geldiği tespit edilmiştir. İştah düzenleyici olarak yeme isteğini azaltan safran, özellikle anormal beslenme sorunlarına yönelik kullanılmaya başlanmıştır. Yeme bozukluklarının yanında ortaya çıkan strese karşı düzenleyici ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.
  • Bunun yanında yapılan bilimsel çalışmalarda depresyon, anksiyete ve duygusal kontrol bozukluklarında safranın ruh halini düzenleyici özelliği olduğu tespit edilmiştir.

Safran nasıl kullanılır?

Genellikle tel ve toz biçiminde satılan safran yemeklerde baharat olarak ve nadiren bitki çayı yapımında kullanılır. Mutfakta genelde yemeklere renk ve koku vermek için kullanılan safran keskin ve samansı bir tada sahiptir.

Türk mutfağından etli yemeklerde ve pilav yapımında kullanılmanın yanı sıra zerde yapımında ve sütlü tatlılarda tercih edilir. Sarı rengi ve keskin kokusu ile tavuk yemeklerinde sos olarak ve Akdeniz kültüründe farklı balık yahnilerinde baharat olarak kullanılır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol