Eti pişirirken mühürleme işlemi nasıl yapılır?

Et pişirmenin önemli püf noktaları bulunur. Doğru teknikle pişirilmeyen et hem lezzetsiz hem de besin değeri zarar görebilir. Peki, et pişirirken mühürleme işlemi neden yapılır? Et mühürleme nasıl yapılır? Et nasıl mühürlenir? İşte detaylar...

Kırmızı eti pişirirken harika bir sonuç için dikkat edilmesi gereken en önemli adım eti mühürlemektir. Leziz et yemekleriniz için bu tekniği uygulayarak sevdiklerinizin damaklarında unutulmayan bir tat bırakabilirsiniz.

Başarılı bir şekilde et pişirmek için mutlaka ısıyı eşit oranda dağıtan, demir ya da ızgara izli, kalın tabanlı, ağır bir döküm tava edinmek zorundasınız.

Ete, marinasyon işlemi uygulamadığınızı düşünelim. Oda ısısında olan etin, kağıt havlu ile nemini alın. Pişirme işleminin hemen öncesinde, etin her iki tarafına adına “seasoning” de denilen yöntemle taze çekilmiş tane karabiber ve tuz serpiştirin. Mümkünse deniz tuzu kullanın. Bu sayede mühürleme işlemi esnasında et suyunu salmayacak ve lezzetini hapsedecektir.

Ocak üzerine aldığınız döküm tavayı yaklaşık on dakika, dumanlar tütene kadar ısıtın. Steak gibi yağ damarları olan bir et pişirecekseniz tavayı yağlamayın. Diğer etler için çok az miktarda zeytinyağı kullanın ve tabanına yayılmasını sağlayın. Tava kızdıktan sonra, eti yerleştirin ve kendi haline bırakın.

Tavadan çıkan sesler, duman ve koku sizi korkutmasın, doğru et pişirmenin belli başlı cilveleri ile karşı karşıyasınız.

Döküm bir tavada etin bir yüzünün mühürlenmesi 3- 5 dakika almaktadır. Bu süreyi damak tadınıza göre belirlemelisiniz.

Pişirme oranları genel olarak beşe ayrılmaktadır:

  • Az pişmiş (Rare): Yüksek ısı ile kısa sürede, her iki tarafı mühürlenen et tüm besin ve sıvı değerini korur, dinlendirildikten sonra servis edilir. Etin içi kanlı ve ıslak kalır.
  • Orta az pişmiş (Medium Rare): Her iki tarafı da mühürlenen etin, içi oldukça yumuşak ve açık pembe renktedir.
  • Orta (Medium): Mühürleme sonrasında, orta ısıda sadece en ortası hafif pembe renkte kalana kadar pişirilir.
  • Orta iyi (Medium well): Mühürleme sonrasında, içi hafif ıslak kalana kadar pişirilir. Et pembe rengini kaybeder.
  • İyi pişmiş (Well Done): Et, suyunu tamamen çekene kadar pişirilir, içinde ıslaklık bırakılmaz. Bu tercih edilen bir pişirme yöntemi değildir.

Bir yüzü mühürlenen etin diğer yüzünü de arzu ettiğiniz pişirme oranına göre 3- 5 dakika pişirin. Tavsiye edilen, etin az ya da orta derecede pişirilmiş olmasıdır.

Eti dinlendirmek için, alüminyum folyoyu parlak kısmı altta kalacak şekilde mutfak tezgahı üzerine açın. Suyunu hapsetmesi için pişirdiğiniz et dilimini bir parça tereyağı ve çekilmiş tane karabiber ilavesiyle sarın, 3- 4 dakika kadar dinlendirdikten servis edin. Unutmayın, etiniz döküm tavadan tabağa alındığında bir süre daha pişmeye devam eder.

Dünyada pek tercih edilen bir yöntem olmayan iyi pişmiş etin, mutfağımızda en çok tercih edilen yöntem olduğunu belirtmekte fayda vardır. Bu da Türk damak zevkinin bir yansıması olarak değerlendirilmektedir.

Afiyet Olsun!...

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol