Kategoriler

EN KOLAY LEZZETLER: KOLAY VE DENENMİŞ LEZZETLİ TARİFLER

Sağlık Bakanlığı'ndan Kurban Bayramı'na ilişkin sağlık bilgi notu

Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı'na ilişkin sağlık bilgi notu paylaştı. Kurban etinin muhafazası ve tüketilmesine ilişkin uyarıların olduğu bilgi notunda, "Etler ızgarada pişirilirken, ateş, eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı unutulmamalıdır" denildi.

ANKARA / NURULLAH SARI (EKL) - Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama şu şekilde: "Kurban kesiminin, gerekli dini hükümlere uygun, hijyenik hale getirilmiş, sağlıklı çevre koşullarında gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir. Gerek kurban kesiminden önce gerek hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası esnasında gerekse pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında temizlik ve hijyen kuralları ihmal edilmemelidir.

Kurban Bayramı’nda tatlı tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı da doğal olarak artmaktadır. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.

Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır.

Et, proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminleri de içermesine rağmen C ve E vitaminini içermemektedir. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir.

Etler ızgarada pişirilirken, ateş, eti yakmayacak ve 'kömürleşme' sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.

Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı unutulmamalıdır.  Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.

Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözülmesi bazı 'mikroorganizmalar' için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin, 'oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil', yine buzdolabının alt bölmesinde çözülmesi sağlanmalıdır."
EN KOLAY LEZZETLER

Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha Fazla Haber
Beslenme Önerileri
60 Kez Görüntülendi.
Kaya Tuzu Nedir? Kaya Tuzu Faydaları Nelerdir?
Sebze Yemekleri
57 Kez Görüntülendi.
Mantar Kavurma Tarifi
Sağlık
71 Kez Görüntülendi.
İştah Açar mı Merak Edenlere: Balık Yağı Kilo Aldırır mı?
Simitler
51 Kez Görüntülendi.
Simit Kaç Kalori?
Sebze Yemekleri
35 Kez Görüntülendi.
Kış Sebzelerinin Çiçeği: Karnabahar Kavurması Tarifi
Çay Tarifleri
46 Kez Görüntülendi.
Karanfil Çayı Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?
Salatalar, Mezeler
37 Kez Görüntülendi.
Yeşillerin Uyumu: Elmalı Kerevizli Salata Tarifi
Kahvaltılıklar
27 Kez Görüntülendi.
Kahvaltılık Sos: Muhammara Tarifi
Sebze Yemekleri
55 Kez Görüntülendi.
Nefis Uyum: Ayvalı Yahni Tarifi
Kahvaltılıklar
33 Kez Görüntülendi.
Kahvaltının Leziz Tadı: Yumurtalı Simit Tarifi