Kategoriler

EN KOLAY LEZZETLER: KOLAY VE DENENMİŞ LEZZETLİ TARİFLER

Tavuk yumurtası

Vücudun ihtiyaç duyduğu amino asit içeriğiyle besleyici bir yiyecek olan yumurta, sağlıklı bireylerce et ya da peynirin alternatifi olarak tüketilebilecek zengin bir besindir. Marketteki reyonda yer alan standart yumurta grubu, çoğunlukla gün ışığını göremeyen, vitamin, antibiyotik ve hormon kullanılarak gelişme süreci hızlandırılan çiftlik tavuklarından elde edilmektedir. Çiftliklerde organik yemler ile beslenen tavuklardan elde edilen yumurtalar ise organik yumurta olarak adlandırılır. Hormon ve antibiyotik kullanımına yer verilmez.

İSTANBUL-NESRİN SARI(EKL) - Vücudun ihtiyaç duyduğu amino asit içeriğiyle besleyici bir yiyecek olan yumurta, sağlıklı bireylerce et ya da peynirin alternatifi olarak tüketilebilecek zengin bir besindir. Uzun yıllar boyunca içerdiği kolesterol nedeniyle tüketilmesinin sakıncalı olduğu ifade edilen yumurta, aslından iyi kolesterolü yükselttiğinin ortaya çıkması ile vücuda dost besinler arasındaki yerini almıştır.

Yumurta alırken nelere dikkat edilmelidir?

Marketteki reyonda yer alan standart yumurta grubu, çoğunlukla gün ışığını göremeyen, vitamin, antibiyotik ve hormon kullanılarak gelişme süreci hızlandırılan çiftlik tavuklarından elde edilmektedir. Çiftliklerde organik yemler ile beslenen tavuklardan elde edilen yumurtalar ise organik yumurta olarak adlandırılır. Hormon ve antibiyotik kullanımına yer verilmez.

Hayvanlara keten tohumu gibi Omega 3 yönünden zengin içerikli besinler yedirilirse, üretilen yumurtalar standart yumurtalara oranla beş kat daha fazla Omega 3 içerecektir.

Uzmanların tavsiye ettiği yumurtalar genellikle gezen tavuk yumurtasıdır. Doğada serbest halde gezerek böcek, bitki, tohum gibi doğal yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilir. Gezen tavuk yumurtası, standart yumurtaya oranla yaklaşık üç kat fazla Omega 3 ve E vitamini, iki kat fazla A vitamini, yedi katı oranında beta karoten içerirken, kolesterol seviyesi standart yumurtaların 1/3’ü kadardır.

Yumurta nasıl tüketilir?

Yumurta genellikle suda haşlanarak ya da yağda kızartılarak tüketilir. Suda haşlanan yumurtalar, pişirme süresine ve kıvamına göre rafadan, kayısı veya katı olarak adlandırılır. Yine kaynayan suyun içine kırılarak pişirilmesi mümkündür.

Yumurta farklı yemek ve çorba türlerinin terbiyesinde kullanılır. Kek yapımında ana malzemelerdendir. Yumurtanın sarısı börek ve çöreklerin üzerine sürülerek daha kızarmış forma bürünmelerini sağlar. Yumurta akı ise iyi bir harç malzemesidir.

Yumurta yaygın olarak peynirle karıştırılarak omlet, ıspanak ile birlikte ıspanaklı yumurta ve kabak ile birlikte mücver yapımında kullanılır.

Yumurtanın içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Protein deposu olan yumurta, kırmızı ete oranla ucuz ve pratik tüketim imkanı ile tercih edilir. Omega 3 yönünden zenginleştirilen yumurta vücudun günlük ihtiyacını karşılamaya yeterlidir. A, B, D ve E vitaminleri yönünden de zengindir. Yumurtada C vitamini bulunmaz. Ancak C vitamini içeren besinlerle birlikte alınması içerisindeki demirin emilimini arttırır.

100 gramında 13 gram protein ve yaklaşık 160 kalori barındıran yumurtanın günde en az bir tane yenmesi tavsiye edilir. İçeriğinde kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko bulunur. Kolin, folik asit ve riboflavin içermesi nedeniyle, hamilelikte tüketimi tavsiye edilmektedir.

EN KOLAY LEZZETLER

Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha Fazla Haber
Beslenme Önerileri
60 Kez Görüntülendi.
Kaya Tuzu Nedir? Kaya Tuzu Faydaları Nelerdir?
Sebze Yemekleri
57 Kez Görüntülendi.
Mantar Kavurma Tarifi
Sağlık
71 Kez Görüntülendi.
İştah Açar mı Merak Edenlere: Balık Yağı Kilo Aldırır mı?
Simitler
51 Kez Görüntülendi.
Simit Kaç Kalori?
Sebze Yemekleri
35 Kez Görüntülendi.
Kış Sebzelerinin Çiçeği: Karnabahar Kavurması Tarifi
Çay Tarifleri
46 Kez Görüntülendi.
Karanfil Çayı Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?
Salatalar, Mezeler
37 Kez Görüntülendi.
Yeşillerin Uyumu: Elmalı Kerevizli Salata Tarifi
Kahvaltılıklar
27 Kez Görüntülendi.
Kahvaltılık Sos: Muhammara Tarifi
Sebze Yemekleri
55 Kez Görüntülendi.
Nefis Uyum: Ayvalı Yahni Tarifi
Kahvaltılıklar
33 Kez Görüntülendi.
Kahvaltının Leziz Tadı: Yumurtalı Simit Tarifi