Kategoriler

EN KOLAY LEZZETLER: KOLAY VE DENENMİŞ LEZZETLİ TARİFLER

Bilim insanları açıkladı: Mantarı mutlaka bu şekilde pişirin

Mantarlar, lif ve protein kaynakları açısından zengin yiyeceklerdir. Ayrıca B vitaminleri, selenyum, potasyum, bakır ve (özellikle güneşe maruz kaldıklarında) D vitamini gibi birçok önemli besin sağlar. İspanya'da bilim insanları mantarı pişirmek için en sağlıklı yöntemlerle ilgili bir araştırma yaptı. Araştırmada şaşırtıcı sonuçlar elde edildi. Peki, en doğru pişirme yöntemleri neler?

İSTANBUL - TURGUT ERDİNÇ (EKL) - Mantarlar, D vitamini açısından zengin gıdalardan biridir. Özellikle diyetlerinde uygun miktarda D vitamini aldıklarından emin olmak isteyen vejetaryenler ve veganlar için mükemmel bir seçenek olabilir.

Bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan, protein, B vitamini, çinko ve selenyum içerir. Hatta Japonya'da yapılan bir çalışmaya göre haftada üç veya daha fazla mantar yiyen erkeklerde prostat kanserine yakalanma riskinin düşük olduğu görüldü.

İspanya'daki La Rioja'nın Mantar Teknolojik Araştırma Merkezi'ndeki bilim insanları, suda veya yağda çözünür maddelerin süzülmesinden dolayı mantarların kızartılması veya kaynatılmasının aşırı protein ve antioksidan kaybına yol açtığını tespit eden bir çalışma yaptı.

Izgarada ve migrodalgada pişirmek en sağlıklısı 

Araştırmacılar çalışma kapsamında mantarları ızgarada veya migrodalgada pişirmenin şaşırtıcı bir şekiklde daha sağlıklı ve en iyi yöntem olduğunu belirledi. Bu şekilde pişirilen mantarların besin değerini koruduğu sonuçlandı.

İncelenen mantar türleri arasında en çok tüketilenler değerlendirildi. Bu mantarlar: İstiridye, şitaki ve kültür mantarı.​​​​​​​

Araştırma bununla sınırlı kalmadı. Izgarada veya mikrodalgada pişirilen mantarların içindeki antioksidanların ve polifenollerin (bitki bazlı gıdalarda bulunan mikrobesinler) çiğ durumlarına kıyasla ciddi derecede arttığı tespit edildi.​​​​​​​

Izgara yaparken zeytinyağı kullanılmışsa...

Çalışmanın sonunda ızgarada pişen mantarlarda zeytinyağı kullanmanın da antioksidan seviyesini artırabileceğini ve besin maddelerinde herhangi bir kayba neden olmayacağı açıklandı.

EN KOLAY LEZZETLER

​​​​​​​

Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha Fazla Haber
Turşular,Sirkeler
45 Kez Görüntülendi.
Beyaz Sirke Nerelerde Kullanılır? Faydaları Nelerdir?
Çay Tarifleri
81 Kez Görüntülendi.
Hibiskus Nedir? Hibiskus Çayı Faydaları Nelerdir?
Sağlık
64 Kez Görüntülendi.
Yorgunluğa, Solgunluğa Son: Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?
Çay Tarifleri
52 Kez Görüntülendi.
Ağrı Kesici Etkisi Gösteren Papatya Çayının 11 Şaşırtıcı Faydası
Nedir Ne Değildir?
95 Kez Görüntülendi.
Karadut Özü Faydaları Nelerdir? Karadut Neye İyi Gelir?
Baharatlar
74 Kez Görüntülendi.
Kakule Nedir? Faydaları Nelerdir?
Baharatlar
69 Kez Görüntülendi.
Toz Zencefil: Çayı, Kullanımı ve Faydaları!
Sebze Yemekleri
63 Kez Görüntülendi.
Pratik Atıştırmalık: Havuç Kızartması Tarifi
Atıştırmalıklar
49 Kez Görüntülendi.
Minik Lezzet Şöleni: Peynir Köftesi Tarifi
Reçeller
66 Kez Görüntülendi.
Mis Kokan Sabahlar İçin: Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi