Kategoriler

EN KOLAY LEZZETLER: KOLAY VE DENENMİŞ LEZZETLİ TARİFLER

Yumurta pişirmenin en sağlıklı 5 yolu

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi, protein ve demir bakımından çok zengin bir besin kaynağı olan yumurtayı doğru pişirdiğinizden emin değilseniz, bu haberimiz size rehberlik edecek. Yumurtanın beyazını ve sarısını nasıl pişirmeliyiz? Yumurtayı pişirirken içindeki besin bütünlüğünü nasıl koruyabiliriz? En doğru yumurta pişirme yöntemleri hangisi? Tüm bu soruların cevabını sizin için bir araya getirdik ve en sağlıklı 5 pişirme yöntemini en doğru şekilde paylaştık.

TAHSİNE KARAOĞLU(EKL)Yumurta, zengin bir protein kaynağıdır. Özellikle demir ve B12 açısından çok güçlü bir besindir. Satın almanız gereken en sağlıklı yumurta, merada yetiştirilen ve serbest dolaşan yumurtadır. Bunun nedeni, tavukların doğal ortamdan beslenmesi (otlar, tohumlar, yabani otlar vb.) ve doğal bir şekilde hareket etmeleridir. Bu sağlıklı tavuklardan omega 3 yağ asiti, E vitamini ve beta karoten bakımından zengin yumurtalar çıkar. Doğru bir yumurtayı bulduğunuzda, doğru pişirme yöntemini de bilmeniz gerekiyor. Bir yumurta pişirirken hatırlanması gereken temel beslenme ilkesi; yumurta sarısındaki temel yağ asitlerinin (EFA'lar) besin bütünlüğünü korumaktır.

Bunlar beyin ve vücut fonksiyonları için gerekli olan DHA ve EPA yağlarıdır. Bu EFA'lar yüksek sıcaklıklardan olumsuz etkilenir, bu da sarısını fazla pişirmemeniz gerektiği anlamına gelir. İşte bunu sağlamak için en sağlıklı pişirme yöntemlerini bir araya getirdik.

1. Poşe yumurta

Öncelikle bir tencerede suyu kaynatın ve içerisine elma sirkesi ekleyin. Başka bir kasenin içine yumurtayı, sarısı dağılmayacak şekilde kırın.
Kaynama noktasına gelen suyu kaşık yardımıyla iyice karıştırın ve dönen suyun içine yumurtayı yavaşça ekleyin. 3-4 dakika boyunca pişirin. Buradaki amaç, üzeri sert beyaz ve yumuşak akıcı bir yumurta sarısına sahip olmak.

2. Haşlanmış yumurta

Yumurtaları kabuklarıyla birlikte soğuk suyla dolu bir tencereye alın ve ocağa koyun. Eğer yumuşak bir haşlanmış yumurta elde etmek istiyorsanız 3-4 dakika pişirin.

3. Sahanda yumurta

Orta ateşte bir tavaya az miktarda tereyağı ya da zeytinyağı ekleyin. Yumurtayı tavaya kırın ve üzerini kapakla kapatın. Yumurtaların yaklaşık 1 dakika kadar beyazlaşmasını bekleyin, ardından tavaya az miktarda su (1-2 yemek kaşığı) ekleyin ve kapağı tekrar kapatın.

Bu yöntem altını yakmadan buğulamanıza yardımcı olur ve yumurtanızın üstte yapış yapış ve pişmemiş kalmasını engeller. Yumurta beyazları pişene kadar ve yumurta sarısı yumuşak-akıcı olana kadar yaklaşık 2-3 dakika daha biraz daha su ekleyerek pişirin.

4. Çırpılmış yumurta

Yumurtaları bir kasede tuz, karabiber ve seçtiğiniz diğer otlar veya baharatlarla karıştırırken, düşük-orta ateşte bir tavada tereyağı veya zeytinyağını eritin. Hazır yumurta karışımınızı tavaya dökün ve hızlı bir şekilde karıştırmaya başlayın.

Yumurtanızın daha kıvamlı yumuşak olması ve tavanızı kazırken zarar görmemesi için plastik bir spatula kullanmanızı öneririz.

Daha sonra yumurtaları ocaktan alın ve servis tabağına ekleyin. Bu sürede hızlı servis etmeniz gerekiyor yoksa yumurta kendi içinde pişmeye devam edecektir.

5. Omlet

Öncelikle bir kaseye yumurtaları kırın ve içerisine tuz, karabiber ekleyip çırpın. En sevdiğiniz otları ince ince doğrayın ve yumurtalara ekleyin. Bu adım isteğe bağlıdır, ancak omletinizi daha lezzetli hale getirir.

Kızartma tavanızı orta ateşte ısıtın ve ısındıktan sonra tereyağı veya yemeklik bir yağ ekleyin. Yağın ısınması için tavanın her yerine yayın. Daha sonra yumurta karışımını yavaşça tavaya dökün ve 20 saniye kadar hiçbir işlem yapmayın.

Spatula yardımıyla yumurtanın kenarlarından yavaşça içe doğru çekin ve üstteki pişmemiş akışkan kıvamı tavanın yüzeyine akması için tavayı yana yatırın. Bu hareketi omletiniz pişene kadar yapmaya devam edin.

Omleti sertleşene kadar pişirmeye bırakın ve spatula yardımıyla ters çevirin. 30 saniye kadar diğer tarafını da kızartın.

Ocaktan alın ve servis tabağına koyun. Bu pişirme yönteminin asıl amacı yumurtanın içerisindeki besin bütünlüğünü korumak ve daha sağlıklı bir yumurta yemenizi sağlamaktır.

EN KOLAY LEZZETLER

Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha Fazla Haber
Turşular,Sirkeler
40 Kez Görüntülendi.
Beyaz Sirke Nerelerde Kullanılır? Faydaları Nelerdir?
Çay Tarifleri
79 Kez Görüntülendi.
Hibiskus Nedir? Hibiskus Çayı Faydaları Nelerdir?
Sağlık
61 Kez Görüntülendi.
Yorgunluğa, Solgunluğa Son: Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?
Çay Tarifleri
50 Kez Görüntülendi.
Ağrı Kesici Etkisi Gösteren Papatya Çayının 11 Şaşırtıcı Faydası
Nedir Ne Değildir?
90 Kez Görüntülendi.
Karadut Özü Faydaları Nelerdir? Karadut Neye İyi Gelir?
Baharatlar
74 Kez Görüntülendi.
Kakule Nedir? Faydaları Nelerdir?
Baharatlar
67 Kez Görüntülendi.
Toz Zencefil: Çayı, Kullanımı ve Faydaları!
Sebze Yemekleri
60 Kez Görüntülendi.
Pratik Atıştırmalık: Havuç Kızartması Tarifi
Atıştırmalıklar
48 Kez Görüntülendi.
Minik Lezzet Şöleni: Peynir Köftesi Tarifi
Reçeller
64 Kez Görüntülendi.
Mis Kokan Sabahlar İçin: Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi