Kategoriler

EN KOLAY LEZZETLER: KOLAY VE DENENMİŞ LEZZETLİ TARİFLER

Kaliteli içme suyu nasıl olmalıdır?

Muhtemelen “sert su” ve “yumuşak su” terimlerini duymuşsunuzdur. Suyun sertliğini veya yumuşaklığını neyin belirlediğini, bir su türünün diğerinden daha sağlıklı veya daha güvenli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Gelin, biraz bu konuyu konuşalım.

İSTANBUL-YÜCEL ZÖHRE(EKL) - Su tüketimi her mevsimde çok önemli fakat yaz aylarında önemi bir başka. Özellikle sıcak havaların etkisiyle kaybettiğimiz suyu yerine koymak için su tüketimini artırmamız şart. Peki hangi su daha sağlıklı? İçme suyumuzu seçerken dikkat etmemiz gerekenler neler? Gelin, biraz bu konuyu konuşalım.

Muhtemelen “sert su” ve “yumuşak su” terimlerini duymuşsunuzdur. Suyun sertliğini veya yumuşaklığını neyin belirlediğini, bir su türünün diğerinden daha sağlıklı veya daha güvenli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.

Su tipik olarak kristal berraklığında olmasına rağmen içeriğinde mineraller ve kimyasallar bulunur. Bazı minerallerin konsantrasyonu suyun “sertliğini” ortaya çıkaran etkendir. Suyun sertliği öncelikle içerdiği kalsiyum ve magnezyum miktarına göre belirlenir.

Bu ve diğer minerallerin daha yüksek seviyeleri suyu sert hale getirir. Yumuşak su sert suyun aksine daha yüksek sodyum veya tuz konsantrasyonlarına sahip olma eğilimindedir. Suyun içindeki kalsiyum miktarı 250 mg’a, magnezyum miktarı 75 mg’a, bikarbonat miktarı 600 mg’a yakınsa bu su elektrolit açısından zengindir diyebiliriz.

Suyun kalitesini belirleyen bir diğer etmen de pH oranıdır. pH, bir maddedeki elektrik yüklü parçacıkların ölçümüdür. Bu maddenin ne kadar asidik veya alkali (temel) olduğunu gösterir. pH ölçeği 0 ila 14 arasında değişir. Asidik suyun pH’ı 7’den düşüktür. Alkali suyun pH’ı 8 veya daha yüksektir. Saf su 7 pH’a sahiptir ve ne asidik ne de temel niteliklere sahip olduğu için “nötr” olarak kabul edilir.

Çok düşük veya yüksek pH’a sahip su, kimyasal veya ağır metal kirliliğinin bir işareti olabilir. 6,5 ila 8,5 aralığı “güvenli pH aralığı” olarak nitelendirilmektedir.

Ayrıca suyun kokusu, berraklığı, rengi, şeffaflığı gibi faktörler de su kalitesini etkiler. Su seçimi yaparken bu faktörler de mutlaka değerlendirilmelidir.

Yaz aylarında su tüketiminin artırılması önemlidir. Fakat içtiğiniz suyun kalitesi de bir o kadar önemlidir. O nedenle su tercihi mutlaka güvenilir bir kaynaktan yapılmalıdır. Ayrıca içindekileri inceleyip kalitesini sorgulamayı da asla atlamayın!

EN KOLAY LEZZETLER
 

Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha Fazla Haber
Turşular,Sirkeler
41 Kez Görüntülendi.
Beyaz Sirke Nerelerde Kullanılır? Faydaları Nelerdir?
Çay Tarifleri
79 Kez Görüntülendi.
Hibiskus Nedir? Hibiskus Çayı Faydaları Nelerdir?
Sağlık
63 Kez Görüntülendi.
Yorgunluğa, Solgunluğa Son: Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?
Çay Tarifleri
52 Kez Görüntülendi.
Ağrı Kesici Etkisi Gösteren Papatya Çayının 11 Şaşırtıcı Faydası
Nedir Ne Değildir?
92 Kez Görüntülendi.
Karadut Özü Faydaları Nelerdir? Karadut Neye İyi Gelir?
Baharatlar
74 Kez Görüntülendi.
Kakule Nedir? Faydaları Nelerdir?
Baharatlar
67 Kez Görüntülendi.
Toz Zencefil: Çayı, Kullanımı ve Faydaları!
Sebze Yemekleri
60 Kez Görüntülendi.
Pratik Atıştırmalık: Havuç Kızartması Tarifi
Atıştırmalıklar
49 Kez Görüntülendi.
Minik Lezzet Şöleni: Peynir Köftesi Tarifi
Reçeller
66 Kez Görüntülendi.
Mis Kokan Sabahlar İçin: Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi