Kategoriler

EN KOLAY LEZZETLER: KOLAY VE DENENMİŞ LEZZETLİ TARİFLER

Melisa çayının faydaları

Melisa çayı ülkemizde oğul otu olarak da bilinir. Melisa çayı, genellikle sakinleştirici etkisiyle bilinirken melisa çayının faydaları arasında sindirim sorunlarına iyi gelmesi de bulunuyor. Peki, melisa çayının faydaları bu kadar mı? Hayır, melisa çayının faydalarını ve melisa çayı hakkında bilmeniz gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.

İSTANBUL / NESRİN SARI (EKL) - Melisa çayı; nane familyasından gelen, kokusu limonu andıran ve yaz aylarının sonuna doğru küçük beyaz çiçekleri açan bir bitkidir. İngiltere Northumbria Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada öğrenciler bir kaç hafta boyunca test edilmiş, öğrencilerin melisa çayı içtikten sonra testlerinin daha başarılı geçtiği, stres ve kaygının önemli ölçüde azaldığı gözlemlenmiştir. Melisa çayının faydaları, aslında bize sıkça sorduğunuz birçok soruya çözüm olarak karşınıza çıkıyor. Melisa çayının faydaları nelerdir, melisa çayı nasıl demlenir merak ediyorsanız haberimizin devamını okumanızı öneririz…

Melisa çayının faydaları

Melisa çayı doğal ilaç yerine kullanılabilir ilaca nazaran lezzetli bir bitkidir. İlaçların aksine herhangi bir yan etkisi bulunmayacağı gibi içinde kimyasal maddeler bulundurmaması da sağlığınız açısından tehlike oluşturmayacaktır. Gelelim melisa çayının faydalarına;

1- Sakinliği sağlar: Melisa çayının faydalarından ilk ve en bilineni sakinliği sağlamasıdır. Gün içerisinde karşılaştığınız sorunlar gergin olmanıza neden olabilir, bu çok normaldir. Ancak bu gerginliğinizi, stres içinde kalmış ruh halinizi düzeltebilmek adına melisa çayı içebilirsiniz. Hem lezzeti hem de kokusuyla çoktan keyfinizi yerine getirmeye başlayan melisa çayı; içerisindeki sakinleştirici özelliğiyle gününüzün geri kalanını daha keyifli geçirmenizi sağlar.

2- Sağlıklı bir uykuya ne dersiniz: Melisa çayının faydalarından ikincisi ise deliksiz bir uyku çekebilmenizdir. Sağlıklı bir uyku düzeniniz yoksa gün içerisinde yaşam kaliteniz oldukça düşük olacak, işlerinizde ve iletişimlerinizde problem yaşayacaksınız demektir. Tüm bunlar da gergin olmanıza sebebiyet verecektir. Geceleri uykuya geçemiyorsanız, uyuyor ancak sık sık uyanıyorsanız ya da uyku ile uyanıklık arasında geçen bir süreç ile uyku zamanınızı boşa harcıyorsanız her gece yatmadan önce bir bardak melisa çayı sizin için harika bir çözüm yolu…
Gergin ve uykusuz geçen gününüze bir de baş ağrısı eklenmesi kaçınılmazdır. 

Melisa çayının faydaları arasında bu iki nedene bağlı olarak gelişen baş ağrılarına iyi gelmesinden de bahsetmeden geçemeyiz. 

Melisa çayının faydalarından diğerleri

3- Depresyonu önler.
4- Hazımsızlık, şişkinlik, gaz kolik gibi sindirim sistemi sorunlarının giderilmesinde etkilidir. 
5- Melisa bitkisinin yapraklarında bulunun antibakteriyel ve antiviral özelliği sayesinde hastalıkları önler ve hastalıklarla mücadele eder.
6- Uçuk tedavisinde etkilidir.
7- Melisa çayı içerdiği madensel tuzlar ve yağlar sayesinde kırışıklıklara iyi gelir, cildinizin tazelenmesine yardımcı olur ve güneşin zararlı ışınlarından cildinizi korur.
8- Melisa çayı içeriğinde bulunan mineral ve vitaminler sayesinde yorgunluğun giderilmesi, kişinin kendini dinç hissetmesini sağlar. 
9- Melisa çayının içerisinde bulunan rozmarinik asit, beynin öğrenme ve algılama işlevlerini destekler. Amerika’da yapılan bilimsel çalışmalara göre melisa çayının Alzheimer hastalığını önlediği tespit edilmiştir. 
10- Melisa çayı tok tutma özelliğine de sahip olduğundan kilo vermenize de imkân sağlayabilir.
11- Melisa çayının faydaları arasında son olarak da spazm giderici özelliğinin bulunmasından bahsedebiliriz. Kramp oluşumunu engeller ve krampları geçirir. Özellikle regl dönemlerinde kramp sorunu yaşayan kadınlar melisa çayının tedavi edici özelliğinden yararlanabilirler.

Melisa çayı nasıl demlenir

Yarım litre kaynamış suyu ateşinden üzerinden aldığınız vakit 10 gram daha önce almış olduğunuz kurutulmuş melisayı atıp 10 dakika demlenmesini bekleyin. Demlenme süreci bittikten sonra bir bardak melisa çayı içebilirsiniz. Kalan melisa çayınızı buzdolabınızda muhafaza edebilirsiniz ancak 2 gün içerisinde tüketmeniz gerekir. İçerisine bir iki adet kakule de ilave edebilirsiniz demleme sırasında.

Melisa çayı hakkında dikkat edilmesi gerekenler: Sakinleştirici tarzda ilaç kullanan ve mide problemlerine sahip olan kişiler, doktoruna danışmadan melisa çayı tüketimine başlamamalıdır. Fazla tüketilmemesi gerekir.

EN KOLAY LEZZETLER

Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha Fazla Haber
Turşular,Sirkeler
40 Kez Görüntülendi.
Beyaz Sirke Nerelerde Kullanılır? Faydaları Nelerdir?
Çay Tarifleri
79 Kez Görüntülendi.
Hibiskus Nedir? Hibiskus Çayı Faydaları Nelerdir?
Sağlık
61 Kez Görüntülendi.
Yorgunluğa, Solgunluğa Son: Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?
Çay Tarifleri
50 Kez Görüntülendi.
Ağrı Kesici Etkisi Gösteren Papatya Çayının 11 Şaşırtıcı Faydası
Nedir Ne Değildir?
90 Kez Görüntülendi.
Karadut Özü Faydaları Nelerdir? Karadut Neye İyi Gelir?
Baharatlar
74 Kez Görüntülendi.
Kakule Nedir? Faydaları Nelerdir?
Baharatlar
67 Kez Görüntülendi.
Toz Zencefil: Çayı, Kullanımı ve Faydaları!
Sebze Yemekleri
60 Kez Görüntülendi.
Pratik Atıştırmalık: Havuç Kızartması Tarifi
Atıştırmalıklar
48 Kez Görüntülendi.
Minik Lezzet Şöleni: Peynir Köftesi Tarifi
Reçeller
64 Kez Görüntülendi.
Mis Kokan Sabahlar İçin: Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi